Κεντρική σελίδα / Ασθενείς / Υπηρεσίες / Φυσιοθεραπεία και Λεμφοίδημα

Φυσιοθεραπεία και Λεμφοίδημα

Physiotherapist massaging patient's hand

Βελτιώση της καρδιαγγειακής, μεταβολικής και ανοσοποιητικής λειτουργίας

Φυσικοθεραπεία ως μέσο αποκατάστασης για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη νόσο και τη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένου του λεμφοιδήματος μετά από χειρουργική επέμβαση καρκίνου.

Η φυσιοθεραπεία είναι σημαντική για τις σωματικές και ψυχοκοινωνικές παρενέργειες της νόσησης από καρκίνο, καθώς βελτιώνει την καρδιαγγειακή, μεταβολική και ανοσοποιητική λειτουργία.

Επίσης, βοηθά στην αποκατάσταση της προφλεγμονώδους/αντιφλεγμονώδους ομοιόστασης και αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η φυσιοθεραπεία προσφέρει υποστήριξη στη διαχείριση του πόνου. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς ο πόνος μπορεί να σας κάνει να φοβάστε να κινηθείτε ή να περπατήσετε. Για ασθενείς με καρκίνο σε ηλικία εργασίας, η φυσιοθεραπεία μπορεί βοηθήσει στην ανάκτηση της δύναμης προκειμένου να επιστρέψετε στην εργασία σας.

Συμμετοχή των φυσικοθεραπευτών στη φροντίδα των καρκινοπαθών

  • Οι επαγγελματίες στην ογκολογία αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, πολλές από τις οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη συμβολή του φυσιοθεραπευτή και της ομάδας αποκατάστασης.

  • Οι φυσιοθεραπευτές που εμπλέκονται στη φροντίδα των ασθενών ενδεχομένως να βοηθήσουν στον καθορισμό σαφών στόχων θεραπείας, και ο ασθενής να έχει μια πιο λειτουργική καθημερινότητα.

  • Στη φυσιοθεραπεία οι ασθενείς γίνονται ενεργοί συμμετέχοντες στη φροντίδα του οργανισμού τους και εκπαιδεύονται για τον πολύτιμο ρόλο τους στη διατήρηση της βέλτιστης υγείας και υγιεινών συμπεριφορών του τρόπου ζωής τους.

  • Ένας ακόμη τομέας στον οποίο οι φυσιοθεραπευτές είναι σημαντικοί, είναι η διαχείριση της κόπωσης που σχετίζεται με τον καρκίνο. Κόπωση βιώνουν έως και το 90% των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία με ακτινοθεραπεία και έως το 80% αυτών που λαμβάνουν χημειοθεραπεία. Ο αντίκτυπος της κόπωσης στην ποιότητα ζωής, τη σωματική λειτουργία και την ικανότητα απόδοσης ενός ασθενούς μπορεί να είναι τόσο βαθύς όσο και διάχυτος.

  • Μέσω της φυσιοθεραπείας, οι ασθενείς κατανοούν πώς να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη του μυϊκού συστήματος για την ευζωία των κυττάρων, την ανάκτηση της άμυνας του οργανισμού και την επούλωση από τις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων που ενδεχομένως προκύπτουν από την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.

  • Η έρευνα έχει δείξει ότι η άσκηση μέσω της φυσιοθεραπείας, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, καθώς και να συμβάλει στην αντιμετώπιση παρενεργειών όπως η κόπωση, η οστεοπόρωση και το λεμφοίδημα.

  • Πολλές κοινές βλάβες σε ασθενείς με καρκίνο είναι μυοσκελετικές — ένας τομέας στον οποίο οι φυσιοθεραπευτές ειδικεύονται.

 

Τι είναι το λεμφοίδημα; 

Το λεμφοίδημα είναι η συσσώρευση υγρού (λέμφου) σε κάποιο σημείο του σώματος . Η αιτία της συσσώρευσης αυτής μπορεί να είναι η καταστροφή/δυσλειτουργία ή αφαίρεση των αντίστοιχων λεμφαγγείων.  Γενικότερα ένα λεμφοιδημα εμφανίζεται όταν υπάρχει ανεπάρκεια του λεμφικού συστήματος να απομακρύνει το λεμφικό φορτίο της περιοχής. Ύστερα από τη διάγνωση, είναι απαραίτητο να καθοριστεί και ο αριθμός των λεμφαδένων που έχουν υποστεί βλάβες, καθώς αυτό αποτελεί ένα κριτήριο της σοβαρότητας του καρκίνου.

Η επέμβαση λεμφαδενικου καθαρισμού είναι μια εξαιρετικά τραυματική διαδικασια για το λεμφικό σύστημα της περιοχής που πλήττεται. Η αμέσως επόμενη τραυματική παρέμβαση στο λεμφικό σύστημα είναι η ακτινοθεραπεία . Σχετικά με την τελευταία , πολλοί ασθενείς ρωτούν αν επιτρέπεται οποιαδήποτε θεραπευτική παρέμβαση κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας. Η θεραπευτική παρέμβαση πρέπει να είναι στοχευμένη και ειδικά μελετημένη, πάντα υπό την αιγίδα του θεράποντα ιατρού. 

Ο λεμφοθεραπευτής αποφεύγει την επαφή με την ακτινοβολημένη περιοχή, διότι αυτή, σε αρχικά στάδια, είναι ευαίσθητη. Η μέθοδος λοιπόν της MLD (manual lymph drainage) έχει θετικά αποτελέσματα στο λεμφικό σύστημα της ακτινοβολημένης περιοχής και χωρίς να χρειαστεί ο θεραπευτής να ακουμπήσει την ευαίσθητη περιοχή. Το οίδημα μαλάσσεται περιμετρικά της περιοχής με ειδικές τεχνικές από τον λεμφοθεραπευτή, προκειμένου αυτό να μπορέσει να απορροφηθεί από τους γειτονικούς λεμφαδενες που είναι υγιείς. Δεν υπάρχει καμία παρενέργεια λοιπόν στην ακτινοβολημένη περιοχή. Αντιθέτως, η λεμφική μάλαξη με τα χέρια μπορεί να ενισχύσει την αναγέννηση του λεμφικού συστήματος μετά από την ακτινοβολία. Παράλληλα. με την μείωση του τοπικού οιδήματος, το δέρμα και ο υποδόριος ιστός αντεπεξέρχονται καλύτερα στη θεραπεία. 

Παράγοντες όπως η κόπωση, μια τοπική μόλυνση και η ηλικία, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης λεμφοιδήματος. Ωστόσο, μέσω της φυσιοθεραπείας και της αποσυμφορητικής φροντίδας του λεμφοιδήματος, η ποιότητα ζωής του ασθενή αναβαθμίζεται και η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του καρκίνου, αλλά και των παρενεργειών από τη θεραπεία του, καθίστανται διαχειρίσιμοι.

Μια ολοκληρωμένη αποσυμφορητική θεραπεία για τη διαχείριση ενός λεμφοιδηματος περιλαμβάνει

Τεχνικές λεμφικης μάλαξης με τα χέρια

Περίδεση της περιοχής

Ανάρροπη θέση

Φροντίδα του δέρματος

Αποσυμφορητικές ασκήσεις

Τεχνικές λεμφικης μάλαξης με τα χέρια Περίδεση της περιοχής Ανάρροπη θέση Φροντίδα του δέρματος Αποσυμφορητικές ασκήσεις